Rookverslaving en obesitas bij jongeren

Aangezien de afgelopen jaren steeds meer bekend is geworden over de gevaren van roken en waar het toe kan leiden, is het aantal rookverslaafden wel afgenomen. Tegenwoordig is het voor fabrikanten van sigaretten ook verplicht om te waarschuwen dat roken dodelijk is op de verpakkingen. Daarnaast is er ook een afbeelding op een pakje sigaretten te vinden met daarop een mogelijk vervolg waartoe blijven roken toe kan leiden. Ook door andere vormen van voorlichting via de media of reclames op tv is het aantal rokers afgenomen. Bovendien draagt ook de overheid er aan bij door de accijnzen te verhogen en daarom sigaretten duurder te maken.

Wat wel een steeds groter probleem wordt in Nederland, maar ook in de rest van de wereld, is het fenomeen obesitas. Steeds meer kinderen maar ook volwassenen krijgen overgewicht. Dit valt enigszins te verklaren door het feit dat jongeren minder bewegen en slechter eten. In het tijdperk van computers, Playstations, televisies en smartphones komen jongeren steeds minder buiten en bewegen dus veel minder dan voorheen. Daarnaast is door de sterke opkomst van fastfoodbedrijven zoals McDonald’s, KFC en Burger King en bedrijven zoals Thuisbezorgd de gemiddelde jongere slechter gaan eten.

In 2014 is onderzoek gedaan waaruit naar voren is gekomen dat een op de drie jongeren tussen de 18 en 24 rookt en dat een op de vijf in die categorie obesitas heeft. 21% van die mensen is ook daadwerkelijk verslaafd en 10% zelfs zwaar verslaafd. Verder rookt in de categorie van 12 tot 17 jaar ook nog zo’n 10% zo nu en dan. Dit is tegenwoordig verboden doordat je ook bij het aankopen van sigaretten je moet kunnen legitimeren en daarmee kunnen aantonen dat je 18 bent. Wat overgewicht betreft ligt het bij de groep van 12 tot 18 jaar op 12%, waarbij 2% serieus overgewicht heeft. Bij de groep van 18 tot 24 is dit 20% en heeft 4% serieus overgewicht.

Wat wel opvalt uit de statistieken die zijn onderzocht door de onderzoekers is dat met name jongeren die ouders hebben met een laag inkomen te dik zijn. Wat ook opvalt is dat de meeste mensen die verslaafd zijn aan roken ook obesitas hebben. Meisjes die uit gezinnen komen met lage inkomens hebben bijvoorbeeld statistisch gezien een grote kans om en te dik te worden en verslaafd te raken aan roken. Het eerste heeft deels te maken met het ontbreken van geld van de ouders om verse en dus dure producten te kopen om mee te koken.

Een ander opvallend gegeven is het aantal mensen dat zichzelf gezond noemt in de leeftijdscategorie 12 tot 24 jaar. 94% van de mannen die niet rookt vindt zichzelf namelijk gezond en 80% van de mannen die wel rookt. Bij de vrouwen is dit verschil nog groter: 89% tegenover 72%. Hetzelfde is ook te zijn bij mensen met obesitas in de leeftijd 12 tot 17 jaar.  89% van die mensen waren relatief positief over hun gezondheid, terwijl 95% van de mensen die niet leiden aan obesitas positief waren over hun gezondheid. Ook daar is een behoorlijk verschil te noteren dus. Deze zelfde trend zie je terugkomen in de categorie van 18 tot 24 jaar oud.