Werk en studiefinanciering voor Jongeren

Het is absoluut aan te raden om naast de studie een bijbaan te nemen. Vrijwel iedereen heeft wel een bijbaantje gehad als vakkenvuller bij de plaatselijke supermarkt of als afwasser in een restaurant. Dit leverde een handig zakcentje op, een goede ervaring op en het staat goed op je cv als je ooit gewerkt hebt. Als student is dit niet anders. Het is zeker aan te raden een baan te nemen naast de studie. Zeker ook omdat je veel minder contacturen hebt tijdens je studie op bijvoorbeeld de universiteit dan op de middelbare school, waardoor je je eigen tijd kunt indelen. Een bijbaan van 8 tot 10 uur (of meer natuurlijk) kan er dan absoluut wel naast.

Bovendien is uit onderzoeken en ervaringen gebleken dat een bijbaar van zo’n 8 uur per week naast de studie, absoluut niet ten koste hoeft te gaan van die studie. Deze 8 uur of meer leveren toch aardig wat geld op en zorgen ook voor een goede ervaring en een goed cv. Bovendien leer je allemaal nieuwe mensen kennen bij een nieuw baantje in bijvoorbeeld de horeca. Daar komt bij dat universiteitsstudenten die nu gaan beginnen met studeren alles bij moeten lenen en geen gift meer krijgen van de overheid. Hierdoor is het zeker aan te raden om te werken, aangezien het ook voor een deel de lening kan beperken.

Dan zou je later minder terug hoeven te betalen, of het kan dienen als extra geld voor een paar avondjes stappen of boodschappen. Zo’n bijbaan is bijvoorbeeld vaak al makkelijk te vinden via een uitzendbureau, in advertenties of bijvoorbeeld prikborden in de lokale supermarkt. Vaak heb je ook wel vrienden die ergens werken, waar dan bijvoorbeeld een plekje vrij komt in de afwas of iets dergelijks. In Utrecht heb je bijvoorbeeld Bemiddelingsbureau Campus4Work dat studenten ook helpt een baantje te vinden, speciaal voor studenten van de universiteit.

 De studiefinanciering in Nederland

Het al eerder genoemde studiefinancieringssysteem is de laatste jaren flink op de schop te gaan.  Waar vroeger aan studenten van zowel, mbo, hbo als de universiteit vrijgevige giften werden gedaan door de overheid als extraatje voor bij de studie en om ook die studie deels te betalen, daar is het tegenwoordig de bedoeling dat met name de studenten van de universiteiten en het hbo alles gaan lenen tegen een relatief lage rente. Wel moet alles wat wordt geleend worden terugbetaald. Dat gebeurt via automatische verrekening in het toekomstig salaris dat je gaat verdienen.

De gehele studiefinanciering voor een hbo’er of student aan de universiteit bestaat officieel tegenwoordig uit vier onderdelen, namelijk een lening, het studentenreisproduct, collegegeldkrediet en eventueel een aanvullende beurs. Die lening en het studentenreisproduct in de vorm van een gratis ov-kaart waarbij je moet kiezen voor gratis reizen in het weekend of door de week, zijn voor iedereen beschikbaar die studeert op het hbo of aan de universiteit. Collegegeld krediet is een aparte lening als je te weinig geld hebt om je collegegeld te betalen. Een jaar studeren kost tegenwoord vaak namelijk al zo’n 2000 euro en niet voor iedereen is dat geld ieder jaar zo makkelijk op te hoesten.

Met het collegegeldkrediet is daar een oplossing voor gevonden. Verder heb je nog de aanvullende beurs, die slecht voor enkele studenten van toepassing is. Op deze gift heb je recht bij alleen speciale omstandigheden waarbij het nodig wordt geacht dat je een extra beurs krijgt om de studie te kunnen betalen. Deze is afhankelijk van het inkomen van de ouder. Als de ouder namelijk geen vast inkomen heeft, of een heel laag inkomen, wordt vaak besloten dat een student recht heeft op een aanvullende beurs.